Als medewerkers intensief repeterende werkzaamheden uitvoeren en langdurig achter een beeldscherm zitten is er een verhoogde kans op klachten aan arm, nek, rug of schouders. Als werkplekadviseur (kantoor) adviseert u over een goed en veilig ingerichte werkplek en gezonde werkgewoonten op kantoor. Hiermee bevorder je de productiviteit en vermindert u de kans op verzuim.

RESULTAAT

Na de cursus kan je collega’s adviseren en coachen over:
– fysieke belasting tijdens beeldschermwerk
– de risico’s en de gevolgen hiervan
– hoe deze op een gunstige manier beïnvloedt kan worden door houding, bewegingsgewoonten, gedrag en werkplekoptimalisatie.
– Je kan werkgedrag en arbeidsomstandigheden op een praktische en efficiënte manier te analyseren. Daardoor kun je goed advies geven over gezonde werkgewoonten, de werkorganisatie en de inzet van hulpmiddelen.


CURSUS PROGRAMMA

De cursus Werkplekadviseur bestaat uit een mix van theorie, demonstraties, discussies, praktijksimulaties en oefeningen. Daarnaast is er veel aandacht voor praktische vaardigheden.


Theorie

Basiskennis anatomie, fysiologie in relatie tot het ontstaan en voorkomen van klachten

Zelf bewust worden en ervaren van de invloed van een ongunstige houding en stress op spieren en gewrichten

Inzicht verkrijgen in gevolgen risicogedrag en werkstress

Myofeedback (als specialistische methode)

Wetgeving en Nen normeringen voor de kantooromgeving

Evaluatie en afsluiting theoretisch deel en voorbereiding op de praktijk


Praktijk

Analyseren van de werkgewoonten van de medewerker en de ergonomische omstandigheden

Advies geven over het ergonomisch instellen van de werkplek, waaronder de juiste werkhoogte, positie van de muis, toetsenbord, armsteunen, beeldscherm en stoel.

Geven van instructies over gunstige werkgewoonten, zoals efficiënt gebruik van spieren, minder belasting van gewrichten en variatie in houdingen.

Geven van praktische adviezen en oefeningen, gericht op het toepassen van nieuwe inzichten en aanleren van vaardigheden.

Bespreken van de bevindingen
DUUR
1 dag – 2 dagdelen